Näillä eläinlääkärin vinkeillä tarjoat iäkkäälle hevoskaverillesi onnelliset eläkepäivät

Hevosen ikääntyminen riippuu sen rodusta ja tyypistä. Yleisesti hevoset ovat senioreja 15–20-vuotiaina, ponit hieman vanhempina.

– Hevosen vanheneminen näkyy muun muassa loppuun kuluneina hampaina, painuneena selkälinjana, lihaskunnon heikkenemisenä tai painon muutoksina, eläinlääkäri Sanna Harjupatana Evidensia Hyvinkään hevossairaalasta kertoo.

Näillä viidellä vinkillä tarjoat hevosellesi onnelliset eläkepäivät:

 1. Tarkastuta hevosen hampaat säännöllisesti.
  Ikääntyvän hevosen hampaat kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja perusteellisesti vähintään puolen vuoden välein, jotta loppuun kuluneet hampaat ja ja muut ongelmat kuten hampaiden väliin kertynyt rehu sekä sen aiheuttamat tulehdukset voidaan havaita ajoissa . Mikäli suun muutokset vaativat tiheämpää hoitoa, on hevonen hyvä tuoda hammashoitoihin perehtyneen eläinlääkärin vastaanotolle useammin.
 2. Huolehdi loishäädöstä.
  Vanhan hevosen loistutkimukseen ja -häätöön tulee kiinnittää entistä tarkempaa huomiota, sillä ikääntyessä hevosen vastustuskyky heikkenee. Hevoskohtainen loishäätösuunnitelma kannattaa tehdä yhdessä eläinlääkärin kanssa, jotta voidaan huomioida myös matolääkkeiden resistenssin lisääntyminen.
 3. Pidä rokotukset ajan tasalla.
  Vaikka hevonen olisi eläköitynyt kilpailuista, sen rokotussuoja kannattaa pitää kunnossa. Hevonen on herkkä tetanukselle, ja influenssaepidemian ehkäisemiseksi on tärkeää, että laumaimmuniteetti on kunnossa.
 4. Tarkkaile hevosesi painoa.
  Hevosen aktiivikäyttöuran päätyttyä vaarana on liiallinen lihominen. Erityisen alttiita ylipainon kertymiselle ovat kylmäveriset rodut sekä ponit. Lihomisen seurauksena geneettisesti alttiit yksilöt voivat sairastua hevosen metaboliseen oireyhtymään ja kaviokuumeeseen. Osalla hevosista ongelma on päinvastainen ja ne laihtuvat vanhetessaan. Tämä voi johtua esimerkiksi hammasvaivoista tai huonosta asemasta laumassa ja siten vähäisemmästä ruokailuajasta. Vanhempi hevonen voi olla nuorempaa lajitoveriaan hitaampi syömään ja jäädä sen vuoksi vaille ruokaa. Osalla iäkkäistä hevosista myös ravinnon hyväksikäyttäminen on heikentynyt.
 5. Pidä hevosesi lihakset hyvässä kunnossa.
  Tuki- ja liikuntaelinongelmat, erityisesti nivelrikko, ovat ratsu- ja ravihevosilla yleisiä. Oireiden ennaltaehkäisyksi ja helpottamiseksi on hyvä pitää yllä hevosen lihaskuntoa ja oikeaa kavioiden asentoa, ja hoitaa niveliä tarvittaessa eläinlääkärin vastaanotolla.

– Ikääntyvälle hevoselle voi puhjeta myös PPID eli Cushingin tauti, jonka tyypillisiä oireita ovat muun muassa pitkä ja kihara karva, lisääntynyt juominen ja virtaaminen, alttius infektioille sekä hammasongelmat. Mikäli oireita ilmenee, hevonen kannattaa testauttaa taudin varalta. PPID saadaan yleensä pidettyä kurissa hoidon avulla, ja hevonen voi elää vaivasta huolimatta pitkään, Harjupatana kertoo.

Uusimmat artikkelit