Voiko koira nukkua sängyssä?

Käyttäytyminen Koira Pentu

Kun koiranpentu tulee kotiin, koiranpennun kasvatus kannattaa aloittaa opettamalla pentu nukkumaan yönsä rauhassa omalla nukkumapaikallaan. Moni koiranomistaja ottaisi mielellään pennun viereensä sänkyyn nukkumaan, mutta päätöstä kannattaa harkita tarkkaan.

Moni ihminen ottaa koiran saadakseen seuralaisen, joka on kaikessa mukana ja – tottakai – nukkuu sängyssä ja tulee sohvalle viereen rapsuteltavaksi. Tässä ei ole mitään väärää, päinvastoin. Koiranpennun kasvatus ei ole pelkkää rajojen asettamista, se on myös ajan viettämistä pennun kanssa. Jos sekä ihminen että koira tuntevat olonsa turvallisemmaksi nukkuessaan samassa sängyssä, kumpikin osapuoli hyötyy.

Oma peti on koiralle turvallinen paikka

Tärkeä syy, joka puoltaa pennun nukkumista lattialla, on pennun turvallisuus. Pennun pieni koko ja vielä kehittymätön motoriikka tekee sängystä ja muista huonekaluista sille vaarallisia, jos se yrittää itsekseen hyppiä niille tai niiltä pois. Kovalle lattialle putoava pikkupentu voi loukata itsensä vakavasti.

On paljon helpompi kieltää sänkyyn tuleminen johdonmukaisesti alusta alkaen kuin yrittää estää aikuisen koiran sänkyyn tulo silloin tällöin. Kuten silloin kun se on ulkoilusta likainen, pesun jälkeen märkä tai pahimmassa karvanlähdön vaiheessa. Pennut ovat suloisia, pieniä ja useimmiten puhtaita verrattuna aikuisiin koiriin – mieti, haluatko esimerkiksi 40-kiloisen aikuisen koiran potkivan sinua unissaan hiekkaisilla tassuillaan?

Koiralle annettava rauha nukkua

Jos taloudessasi on lapsia, voi olla turvallisinta lasten kannalta, että koira ei saa tulla sänkyyn eikä huonekaluille. Jos koira nukkuu kaikessa rauhassa sohvalla tai nojatuolilla ja lapsi törmää siihen yhtäkkiä, koira saattaa säikähtää. Vanhempien vastuulla on tietysti myös valvoa lapsia ja opettaa, että nukkuvaa koiraa ei saa häiritä. Tämä on kaikkien kannalta helpompaa, jos koiralla on yksi tietty nukkumapaikka, jonne lapset eivät saa mennä. Koiran nukkumapaikka voi olla esimerkiksi koiran peti, joka sijoitetaan vanhempien makuuhuoneeseen.

Koiran oma peti on hyvä nukkumapaikka.

Ongelmatilanteissa apua eläinlääkäriltä

Koira, jonka annetaan nukkua sängyllä ja muilla huonekaluilla, tulee voida komentaa niiltä pois. Jos tätä ei harjoitella jo pentuna, aikuisen koiran häätäminen nukkumapaikastaan voi aiheuttaa konfliktin ihmisen ja koiran välille. Mitä vahvatahtoisempi koira, sen todennäköisempää on, että se pitää kiinni ”saavutetuista eduista”.

Koiranpennun kasvatus talon säännöille on aina helpompaa kuin aikuisen koiran käytöksen muuttaminen. Mahdollisten konfliktien välttämiseksi yksinkertaisin keino on tietysti olla päästämättä pentua koskaan sängylle tai sohvalle.

Jos koira puree jotakuta sitä sängystä häädettäessä, on tilanne päässyt kehittymään vakavaksi. Näissä tilanteissa koiran käyttäytymiseen tulee puuttua välittömästi. Jos omat koirankoulutustaidot eivät riitä tilanteen korjaamiseen, ota yhteyttä koiran käytösongelmiin perehtyneeseen eläinlääkäriin tai hyvämaineiseen ongelmakoirakouluttajaan tilanteen ratkaisemiseksi.

Samassa sängyssä nukkuminen voi olla turvallista sekä koiralle että omistajalle.

Koiran eroahdistus ja oma peti

Eroahdistukseen taipuvainen koira voi hakeutua omistajien viereen yöksi, koska koira pyrkii kaikin keinoin säilyttämään fyysisen yhteyden omistajiin, myös yön aikana, vaikka sillä olisi oma koiran peti. Eroahdistuneen koiranpennun kasvatus aloitetaan laittamalla koiran peti oman sängyn viereen ja vähitellen siirtämällä koiran peti kauemmaksi omasta sängystä. Koiran petiin voi laittaa koiralle ”unileluksi” oman vanhan pesemättömän paidan, jossa on omistajan tuoksua. Näin toimien useimmat eroahdistukseen taipuvaiset koirat oppivat nukkumaan yksin.

Uusimmat artikkelit