Uroskoiran kastraatio

Kastraation seurauksena uroskoiran kiinnostus narttuihin vähenee eivätkä narttujen juoksuajat enää vaikuta siihen. Monesti koira muuttuu myös rennommaksi suhtautumisessaan muihin koiriin. 

Terveen uroskoiran voi kastroida noin puolen vuoden ikäisenä. Kun kastraatio tehdään riittävän nuorelle koiralle, sille ei kehity sukukypsyyden myötä voimakasta kiinnostusta narttukoiriin. Uroskoira voidaan kastroida joko pysyvästi leikkauksella tai väliaikaisesti kemiallisesti. 

Kastraatioleikkaus

Kastraatioleikkauksessa koiralta poistetaan ihoon tehdyn viillon kautta kivekset. Toimenpide tehdään yleisanestesiassa. Koirat toipuvat leikkauksesta usein nopeasti.

Lue, mitä kastraatioleikkauksessa tapahtuu

Kemiallinen kastraatio

Koiran kastraatio voidaan tehdä myös kemiallisesti asettamalla sen ihon alle hormonia vapauttava implantti, joka saa aikaan saman vaikutuksen kuin leikkaus, mutta vain 6–12 kuukauden ajaksi. Kemiallinen kastraatio on hyvä vaihtoehto, mikäli halutaan arvioida mahdollisen leikkauksen vaikutuksia esimerkiksi koiran luonteeseen.

Kastraation edut ja haitat

Kastroinnin jälkeen uroskoira on luonnollisesti kyvytön lisääntymään. Vaikka kastraatio saattaa rauhoittaa koiraa, se ei ole oikotie onneen koiran käytösongelmien ratkaisemiseksi. Kastraation edut ja haitat on syytä käydä läpi eläinlääkärin kanssa ennen toimenpidettä varsinkin käytösongelmaisen koiran kohdalla.

Muutokset käyttäytymisessä

Kun kastraatio suoritetaan riittävän nuorena, uros ei kehitä sukukypsyyden myötä yhtä vahvaa kiinnostusta narttuihin kuin kastroimaton uros. Tämä vähentää stressiä naapuruston narttukoirien juoksuaikana.

Erityisen suuri vaikutus koiran kastroinnilla on merkkailuun. Uroskoiran sisälle merkkailuun on syytä puuttua ajoissa, ennen kuin sisälle pissaamisesta tulee sille tapa. Kastraatio ei todennäköisesti riitä yksin ratkaisemaan koiran epätoivottua käytöstä, vaan käytösongelmien vähentämiseksi ja poistamiseksi vaaditaan myös koulutusta.

Eturauhas- ja muiden sairauksien väheneminen

Kastraatio vähentää erityisesti vanhoille ja leikkaamattomille koirille tyypillisten eturauhasvaivojen riskiä. Kastraatio ehkäisee myös kiveskasvaimia sekä peräaukon kasvainten sekä perieaalityrän riskiä.

Ylipainon riski

Kastraation jälkeen koiran energiankulutus vähenee ja ruokahalu usein lisääntyy, tästä syystä kastroidut koirat monesti lihovat leikkauksen jälkeen. Koiran ravinnosta saaman energian määrää on syytä laskea noin 15–20 prosenttia leikkauksen jälkeen. Ylipaino voi johtaa moniin ongelmiin, kuten diabetekseen tai nivelsairauksiin. Keskustele sopivasta ruokavaliosta kastroidulle koirallesi eläinlääkärin tai klinikkaeläinhoitajien kanssa. 

Muutokset turkissa

Joidenkin, etenkin paksuturkkisten rotujen karvapeite voi muuttua kastraation myötä villavammaksi ja joskus liiankin tuuheaksi. Usein kastraatiota seuraa myös aiempaa voimakkaampi karvan vaihtuminen.

Pidätysongelmien riski

Kastrointi voi johtaa uroskoirilla virtsanpidätyskyvyttömyyteen, mutta vaiva on erittäin harvinainen.

Kastraatio sairauden hoitona

Kastraatiota käytetään osana hoitoa esimerkiksi joissain syöpäsairauksissa, eturauhasongelmissa sekä perineaalityrässä.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan