Koiran tai kissan lääkemyrkytys

Kissa Koira Lääkeainemyrkytys (Läkemedelsförgiftning) Myrkytys

Ihmisille tavalliset lääkkeet, esimerkiksi särkylääkkeet, voivat olla lemmikeille vaarallisia. Esimerkiksi Panadolin vaikuttava aine parasetamoli voi olla väärin annosteltuna lemmikille hyvin haitallista. Ethän lääkitse lemmikkiäsi ihmisten lääkkeillä konsultoimatta eläinlääkäriä, ja noudatathan aina tarkasti eläinlääkäriin määräämää annostusta.

Jotkut ihmisten lääkkeet voivat aiheuttaa kissalle tai koiralle sisäistä verenvuotoa vatsassa ja suolistossa. Vaarana ovat myös munuais- ja maksavauriot sekä jopa kuolema. Oireet ilmenevät usein vasta muutaman päivän kuluttua lääkkeen syömisestä. Munuaisvaurion ilmenemisessä voi kestää useita viikkoja.

Älä jätä ihmisten lääkkeitä lemmikkisi ulottuviin ja käytä eläinystäväsi hoitoon vain lemmikeille tarkoitettuja tulehduskipulääkkeitä, ellei eläinlääkäri toisin ohjeista. Mikäli lemmikkisi hoitoon käytetään parasetamolia tai muita ihmisten lääkkeitä, noudata aina eläinlääkärin määräämää annostelua.

Jos lemmikkisi suuhun päätyy epähuomiossa yliannos ihmisten lääkeaineita, ota pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin.

Ihmisten särkylääkkeet ovat koirille ja kissoille haitallisia.

Lääkemyrkytyksen hoito

Mikäli epäilet lemmikkisi syöneen ihmisten lääkkeitä, ota yhteys eläinlääkäriin. Myrkytys voi olla vaikeaa havaita, sillä oireet voivat olla epämääräisiä ja ilmaantua vasta myöhemmin. Ota yhteys eläinlääkäriin, mikäli lemmikilläsi on seuraavia oireita:

  • Kuumeilu
  • Väsymys ja apaattisuus
  • Ruokahaluttomuus
  • Vaaleat limakalvot
  • Oksentaminen tai ripuli
  • Kiihtynyt hengitys tai levottomuus

Älä yritä oksennuttaa lemmikkiäsi kotikonstein, sillä esimerkiksi suolalla oksennuttaminen voi johtaa suolamyrkytykseen. Eläinlääkäriasemalla kissa tai koira voidaan oksennuttaa lääkkeillä, eläinlääkärin valvonnassa.

Lue lisää myrkytyksen hoidosta eläinlääkäriasemalla

Lue lisää kissojen myrkytyksistä
Lue lisää koirien myrkytyksistä

Uusimmat artikkelit