Koirien myrkytykset

Koira Myrkytys

Näin tunnistat myrkytyksen koirallasi

Myrkytysten oireet voivat olla epämääräisiä ja ilmaantua vasta myöhemmin, minkä vuoksi myrkytystä ei välttämättä heti havaita. Myrkytyksen oireita voivat olla esimerkiksi väsymys, apaattisuus, ruokahaluttomuus tai vaaleat limakalvot. Muita oireita ovat oksentelu, ripulointi, nopea hengitys tai levottomuus.

Jos epäilet koirasi syöneen jotain sopimatonta, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Kun oireet alkavat ilmetä, tilanne voi olla jo vakava. Koiraa ei tule oksennuttaa kotikonstein.

On selvää, että esimerkiksi rotanmyrkky ja jäähdytysneste ovat koirille haitallisia, mutta osa lemmikille haitallisista aineista saattaa hämmästyttää. Kaikki eivät esimerkiksi tiedä, että tavallinen ihmisten päänsärkytabletti voi olla koiralle erittäin vaarallinen. Myös tumma suklaa, sipulia sisältävät ruoantähteet tai lattialle pudonnut rusina voivat olla lemmikille haitallisia.

Yleisimpiä myrkytyksen aiheuttajia koirilla

Suklaa

Suklaamyrkytyksen oireita voivat olla esimerkiksi sydämen rytmihäiriöt, levottomuus, vatsakipu, lisääntynyt juominen ja virtsaaminen sekä vapina. Myös oksentelu ja ripuli sekä kouristukset voivat olla olla suklaamyrkytyksen oireita. Pahimmillaan suklaa voi olla koiralle hengenvaarallista.

Lue lisää suklaamyrkytyksestä

Ksylitoli

Ksylitolia sisältävien purukumien tai pastillien syöttäminen on koiralle vaarallista, sillä ksylitoli alentaa nopeasti koiran verensokeria ja saattaa aiheuttaa vakavan myrkytystilan. Ensioireita ovat muun muassa oksentelu, väsymys, heikkous ja tärinä. Pahimmillaan koira voi menehtyä.

Lue lisää ksylitolimyrkytyksestä

Sinilevä

Sinilevä voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen myrkytyksen. Sinilevätoksiinit voivat aiheuttaa lemmikille akuutin maksavaurion tai keskushermosto-oireita. Myrkytyksen oireita voivat olla esimerkiksi ripuli, oksentelu, kuolaaminen, heikkous, lihastärinä, jäykkyys ja halvausoireet.

Lue lisää sinilevän aiheuttamasta myrkytyksestä

Etyleeniglykoli eli jäähdytysneste

Makea jäähdytysneste maistuu koiran mielestä hyvältä, mutta se on erittäin vaarallista. Myrkytyksen ensimmäisiä oireita ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen sekä tasapainohäiriöt. Myrkytys voi johtaa munuaisten toiminnan heikkenemiseen.

Lue lisää glykolimyrkytyksestä

Rotanmyrkky

Myös erittäin myrkyllisen rotanmyrkyn maku voi olla koiraa miellyttävä. Rotanmyrkky aiheuttaa koiralle veren ohenemista, mikä voi johtaa sisäisiin verenvuotoihin. Pienikin annos rotanmyrkkyä voi olla koiralle kohtalokas. Myrkytyksen oireita ovat apaattisuus, vaaleat limakalvot ja verinen uloste.

Lue lisää rotanmyrkkymyrkytyksestä

Ihmisten lääkkeet

Kaikki ihmisten käyttämät särky- ja tulehduskipulääkkeet eivät sovellu koiran lääkitsemiseen. Esimerkiksi Panadolin vaikuttava aine parasetamoli voi olla väärin annosteltuna lemmikille haitallista. Lääkkeet voivat aiheuttaa esimerkiksi sisäistä verenvuotoa ja munuais- tai maksavaurioita. Oireet – kuumeilu, apaattisuus, ruokahaluttomuus ja vaaleat limakalvot – voivat ilmetä vasta muutaman päivän kuluttua lääkkeen syömisestä.

Lue lisää lääkeainemyrkytyksestä

Rusinat ja viinirypäleet

On yksilöllistä, miten paljon rusinoita ja viinirypäleitä koira sietää. Myrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, ripuli, vatsakivut ja velttous. Myrkytys voi johtaa myös munuaisvaurioihin.

Sipuli

Sipulin sisältämät aineet voivat suurissa määrin nautittuna aiheuttaa koiralle anemiaa ja sisäelinvaurioita. Myrkytyksen oireita ovat ruokahaluttomuus, ripuli, oksentelu, kiihtynyt hengitys, sydämen rytmihäiriöt sekä virtsan verisyys.

Pullataikina

Pullataikinan aikaan saaman käymisreaktion aiheuttamat oireet koiran vatsassa muistuttavat alkoholin aiheuttamia oireita. Taikinamyrkytyksen oireita voivat olla tasapainohäiriöt ja tajuttomuus. Tila on harvoin hengenvaarallinen, mutta se on koiralle erittäin epämukava. Päihtyneessä tilassa oleva koira vahingoittaa itseään esimerkiksi portaissa ja se voi myös käyttäytyä aggressiivisesti.

Uusimmat artikkelit