Koiran terveellinen ruokinta

Koira on ihmisen tavoin ravitsemuksellisesti sekasyöjä. Sen hampaisto on erikoistunut ruuan paloittelemiseen, ei hienontamiseen, toisin kuin kasvissyöjillä.

Koiran ruoan tulee tarjota sille riittävästi energiaa, valkuaisaineita, vitamiineja, mineraaleja ja hivenaineita. Rasvaa koira ei varsinaisesti tarvitse kovinkaan paljoa eikä hiilihydraattejä välttämättä lainkaan, mutta molemmat toimivat ruuassa hyvinä energian lähteinä, moni hiilihydraatin lähde sisältää myös suoliton toiminnan kannalta hyödyllisiä kuituja. 
Ravitsemukselliset tarpeet vaihtelevat muun muassa koiran iän ja energiankulutuksen mukaan. Lisäksi kantava tai imettävä narttu tarvitsee ruokaa, jossa on huomioitu sen erityistarpeet.

Ravintoaineet koiran ruoassa

Koira tarvitsee myös vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita, joiden saannin tulisi olla riittävää ja tasapainoista etenkin kasvavalla koiralla. Pentu on aikuista koiraa paljon alttiimpi väärälle kivennäisaineiden ja vitamiinien määrälle, jos sen ravitsemus on epätasapainossa. Epätasapainoisen ruokinnan seurauksena pennulle voi tulla jopa pysyviä luuston kehityshäiriöitä. 

Koiran elimistö käyttää eläinperäistä proteiinia hyödykseen tehokkaasti, ja sitä tulisi olla koiran ruuassa runsaasti, koiran aktiivisuustasosta riippuen ruuan kuiva-ainepitoisuudesta noin 20–30%. Kasvava pentu tarvitsee runsaammin proteiinia kuin aikuinen koira. 

Rasva sisältää paljon energiaa. Ruoan liika rasva saa koiran helposti lihomaan, millä taas on monia haittavaikutuksia koiran terveydelle. Tarkkaile siis koirasi painoa ja valitse ruoka sen kulutuksen mukaan.

Koira ei varsinaisesti tarvitse hiilihydraatteja, mutta pystyy käyttämään ravinnokseen esimerkiksi kypsennettyä viljaa. Hiilihydraatit antavat sopivasti energiaa ja usein toimivat myös ravintokuidun lähteinä, mikä tukee suoliston toimintaa ja auttaa ylläpitämään hyvää suoliton mikrobiotaa.

Vaihtoehdot koiran ruokintaan

Koirille on tarjolla monia erilaisia kaupallisia ruokintavaihtoehtoja: kuivamuonaa, purkkiruokaa, pakastettua tuore- ja raakaruokaa. Vaihtoehtoisesti koiran ruokinta voi pohjautua kotiruokaan, joka tulee osata koostaa oikein, että koiralle ei vahingossa kehity esimerkiksi puutoksia. Jos ihmisten ruokien tähteet muodostavat pääosan koiran ravinnosta, voidaan melko varmasti sanoa, että koiran ruokinnassa olisi parantamisen varaa.

Hyvän, oikein tasapainotetun kotiruuan teko vaatii osaamista ja vie aikaa, joten moni koiranomistaja on kääntynyt korkealaatuisten valmisruokien puoleen.

Kuivamuona ja purkkiruoka

Jos ruokapakkauksessa lukee ”täysravinto”, se sisältää silloin kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa toisiinsa, eikä koira tarvitse täysmuonan lisäksi muuta kuin raikasta vettä. Jos pakkauksessa lukeekin ”täydennysravinto”, ei kyseessä ole monipuolinen, koiran ravitsemukselliset tarpeet huomioiva ruoka, vaan kyseinen tuote on jollain tapaa ravitsemuksellisesti riittämätön ja pitkään käytettynä saattaa altistaa koiran terveysongelmille. Laadukas täysravinto on turvallinen ja yksinkertainen tapa ruokkia koira.

Valmistajilta löytyy erilaisia ruokavaihtoehtoja pennusta senioriin. Jos olet epävarma ruuan valinnassa, kysy neuvoja eläinlääkäriltäsi, joka ottaa huomioon koirasi iän ja rodun erityispiirteet terveyttä edistävän ruokavalion valinnassa.

Tuorepakasteet koiralle

Saatavilla on myös tuorepakasteita, joista osa on täysravintoa eli se kattaa koiran ravitsemukselliset tarpeet.

Pakasteissa voi olla mukana kypsennettyjä hiilihydraatteja tai ne voivat olla raakaruokintaan tarkoitettuja. Myös liha voi olla joko kypsennettyä tai raakaa. Raa’an ruoan syömiseen saattaa liittyä terveysriskejä, joista voit kysyä lisätietoja eläinlääkäriltäsi.

Koiran raakaravinto

Raakaruokinnan riskejä ovat muun muassa bakteeri- ja loistartunnat, kun taas mahdollisia hyötyjä ei ole vielä kovin paljon tutkittu. Riskeinä ovat myös kasvavan koiran ravinnon tasapainottamisen vaikeus – raakaruokinnassa ruokkijalla on suuri vastuu tämän suhteen – ja luiden syömisestä johtuvat suolitukokset ja -vauriot. Lisäksi raakaruoka pilaantuu herkästi, joten siihen liittyvät säilytysongelmat on huomioitava.

Eläinlääkäriltä ostettavat erikoisruuat

Koirat, joilla on jokin sairaus, kuten sydämen vajaatoiminta, diabetes tai haiman vajaatoiminta, tarvitsevat eri tavoin koostettua ravintoa kuin terveet koirat. Eläinlääkäreiden kautta on mahdollista ostaa erikoisruokia, jotka ottavat huomioon kunkin sairauden mukanaan tuomat rajoitteet. Terapeuttisilla ruoilla on suuri merkitys usean sairauden hoitosuunnitelmassa.

Koiralle, joka tarvitsee erikoisruokavaliota, on usein haitallista antaa ylimääräisiä makupaloja tai ruuantähteitä. Esimerkiksi allergiselle koiralle jo pieni herkkupala saattaa aiheuttaa oireilua. Eläinlääkärisi ja klinikan henkilökunta neuvovat mielellään tarkemmin erikoisruokavalioasioissa

Sairauden tukihoitoon tarkoitettuja erikoisruokia saa vain eläinlääkäriltä, sillä niiden syöttäminen omistajan oman harkinnan mukaan saattaa olla jopa haitallista. Oikeaan tarkoitukseensa käytettynä erikoisruuat voivat antaa sairaalle koiralle lisää elinaikaa ja parantaa elämänlaatua.

Lihavuus liittyy ruokintavirheisiin

Koiran ylipaino altistaa koiran eri sairauksille ja rasittaa myös niveliä. Ylipainon kehittymistä vältetään tarjoamalla koiralle sen aktiivisuuteen ja ikäkauteen sopivaa ravintoa riittävän pieninä annoksina. Säännöllinen kuntoliikunta edistää koirasi hyvää lihaskuntoa ja auttaa pysymään ihannepainossa. Samalla tulee edistettyä myös omistajan terveyttä.

Ruokinko oikein?

Koiran vointia tarkkailemalla voi melko pitkälle päätellä, onko koiran ruokinta kohdallaan. Jos koira on hoikka ja lihaksikas ja sen turkki on vahva ja kiiltävä, perusasiat ovat todennäköisesti kunnossa. Ihannetilanteessa koiran silmät ja korvat ovat aina puhtaat ja rähmättömät ja ulosteet pieniä ja kiinteitä. Suuret, löysät ulosteet jatkuvasti eivät ole normaaleja, vaan viittaavat joko ruuan huonoon sulavuuteen tai johonkin sairauteen.

Kun käyt koirasi kanssa eläinlääkärillä, ota eläinlääkärin kanssa puheeksi terveellinen koiran ruokinta ja varmista, että koiran ruokinta täyttää myös koiran ravintotarpeet.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan