Koiran ripuli

Koira Ripuli Vatsavaivat

Koiran ripuli on yksi yleisimmistä koiraa koettelevista vaivoista. Tavallisesti ripuli- ja oksennustauti paranee kuitenkin itsestään parissa päivässä.

Esimerkiksi muutokset elämäntilanteessa ja ympäristössä voivat aiheuttaa joillekin herkille koirille ripulia. Myös ruokavalion äkillinen muutos, yliherkkyys jollekin ruoka-aineelle tai muu sopimattoman ruuan syöminen voi aiheuttaa koiralle ripulia. Antibiootit saattavat nekin häiritä suoliston bakteerikantaa ja saada aikaan ripulin.

Lue lisää koiran akuutin ripulin syistä

Koiran ripulin kotihoito

Jos koira voi ripulista huomatta hyvin ja on pirteä, voidaan ripulia hoitaa kotona muutamien päivien ajan. Aiemmin suositeltiin koiran paastotusta ensimmäisenä ripulipäivänä, mutta tästä on luovuttu ja nykyisin suositellaan rajoitettua ruokintaa.

  • Tarjoa helposti sulavaa ruokaa kuten keitettyä riisiä ja vähärasvaista lihaa, kalaa tai raejuustoa pieninä annoksina.
  • Älä tarjoa lemmikille sen normaalia (kuiva)muonaa.
  • Huolehdi, että lemmikki juo riittävästi.
  • Eläinlääkäriasemilta saatavat erikoisruuat voivat auttaa taltuttamaan vatsavaivat. Apteekista saatavia reseptittömiä ripulinhoitovalmisteita voi myös antaa.

Rajoitettu ruokinta tukee suoliston limakalvon solujen toimintaa ja energiansaantia. Tavoitteena on tarjota ripulista kärsivälle koiralle hiilihydraattipitoista vähärasvaista ruokaa hyvin pieninä annoksia jo ensimmäisenä ripulipäivänä.

Kotihoidon aikana tulee tarkkailla koiran juomista ja varmistaa, että koira ei pääse kuivumaan. Jos koira ripuloi jatkuvasti ja ripuli on kovin vetistä tai koira oksentaa juomansa veden toistuvasti, tulee koira viedä eläinlääkärille, jossa sille annetaan nestettä suonensisäisesti.

Ravintolisien käyttöä suositellaan koiran suolistohäiriöiden hoitoon. Apteekeista saatavat vatsaongelmiin tarkoitetut lemmikkien ravintolisät imevät suolistosta haitallisia aineita ja rauhoittavat suolistoa. Ihmisten lääkkeet ja ravintolisät eivät sovi koirille. 

Koiran ripulia voidaan tarvittaessa hoitaa eläinlääkäriasemalla.

Milloin otan yhteyttä eläinlääkäriin?

  • Jos koiran ripuli on poikkeuksellisen ankaraa.
  • Jos koiran vointi ei parane kotihoidolla 1–2 vuorokauden kuluessa tai oireet uusiutuvat.
  • Jos koiran vointi huononee äkillisesti tai sen oksennuksessa tai ripulissa on verta.
  • Jos koira ei juo tai oksentaa juomansa, on kuumeinen tai muuttuu veltoksi.

Mikäli koiran yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai uloste on veristä, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Mikäli tilanne on vakava, koiralle annetaan eläinlääkärin vastaanotolla suonensisäistä nestehoitoa ja tarvittaessa sen vatsaontelo voidaan röntgenkuvata tai koiralle voidaan tehdä ultraäänitutkimus. Tutkimuksissa pyritään selvittämään oireiden syy sekä varmistamaan, ettei koira ole nielaissut vierasesinettä. Tarvittaessa lemmikin mahalaukku ja suolisto voidaan tähystää, ja ruuansulatuskanavasta voidaan ottaa kudosnäytteitä sairauden diagnosoimiseksi tai patologisten muutosten havaitsemiseksi.

Pitkittyneiden suolisto-ongelmien syyn selvittyä useimmat koirat voivat elää hoidon ansiosta hyvää elämää.

Lue myös:

Koira oksentaa

Uusimmat artikkelit