Koiran kipu

Koiran kipu jää usein huomaamatta. Koiran kipu, joka liittyy sisäelimiin tai niveliin, voi olla vaikea huomata muusta kuin koiran muuttuneesta käytöksestä. Kivusta kärsivän koiran aggressiokynnys voi alentua, se saattaa olla alakuloisen oloinen, ruokahaluton, läähättää tavallista enemmän tai vetäytyä omiin oloihinsa.

Koiran kipu on hoidettavissa

Koiran kipu tulisi aina hoitaa, vaikka koira ei kipuaan ääneen valittaisikaan. Joskus on parempi antaa lääkettä varmuuden vuoksi kuin jättää koiran kipu hoitamatta. Esimerkiksi nivelrikkoisen koiran mahdollista kipua voi tutkia antamalla sille kipulääkekuurin ja vertaamalla koiran käytöstä lääkkeiden kanssa ja ilman. Jos koira on pirteämpi ja liikkuu enemmän saadessaan kipulääkkeitä, voidaan melkoisella varmuudella olettaa, että sillä on kipuja ilman lääkitystä. Tällöin lääkitystä tulee tietysti jatkaa.

Eläinlääkäreiden asenteet koiran kipuun ja kivunhoitoon voivat vaihdella. Joskus koiran kipu arvioidaan niin pieneksi tai lyhytkestoiseksi, että sitä ei lääkärin mielestä kannata lääkitä. Eläin ei ikävä kyllä pysty valittamaan päätöksestä, mutta sen omistaja voi hyvin kysyä vastaanotolla kivunlievityksestä, jos lääkäri ei siitä mainitse. Esimerkiksi rajun korvatulehduksen korvaansa saanut koira paranee kyllä pelkillä antibioottitipoillakin, mutta sen tuskaisaa oloa lievittäisi kipulääke.

Lääkitysvaihtoehtoja kipuun on runsaasti

Koiran kipuun sopivista lääkkeistä tulee aina kysyä eläinlääkäriltä. Koira on paljon ihmistä herkempi tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksille, joten sille ei kannata antaa omin päin ihmisten lääkkeitä. Esimerkiksi ibuprofeeni aiheuttaa koiralle vaarallisen sisäisen verenvuodon lyhyemmässä ajassa ja pienemmällä annostuksella kuin ihmisille. 

Koirille on olemassa omat tulehduskipulääkkeensä, joiden annostelua säädetään pitkään käytettäessä niin, että koira pärjää pienimmällä mahdollisella annoksella. Näitä ovat esimerkiksi karprofeenia ja meloksikaamia sisältävät koiran kipulääkkeet.

Pitkäaikaiseen kivun lievitykseen käytetään usein lääkkeitä, jotka vaikuttavat kivun aistimiseen keskushermostossa. Ne sopivat hyvin koirien kroonisen kivun hoitoon.

Ravintolisät

Rasvahappojen, kalaöljyvalmisteiden antamisella näyttäisi tutkimustietoon perustuen olevan nivelrikon oireita lievittävää vaikutusta. Rasvahapot näyttävät rauhoittavan tulehdusreaktiota nivelissä. Niitä käytetään usein yhdessä tulehduskipulääkkeiden kanssa. Tulehduskipulääkkeitä tarvitaan tällöin ehkä vähemmän. On olemassa nivelvaivaisille lemmikeille tarkoitettuja erikoisruokia, joissa on edellä mainitut ravintolisät.

Koiran kivun vaihtoehtolääkintä

Vaihtoehtolääkintä tarkoittaa sellaisia rohdoksia, joita ei ole tutkittu lääkkeiltä vaadituilla tavoin. Näitä ovat esimerkiksi homeopaattiset lääkkeet ja erilaiset kasvivalmisteet. Homeopaattisten ja kasvivalmisteiden käyttöön koirilla tulisi suhtautua suurella varovaisuudella. Niiden tehoa ei ole osoitettu tai testattu. Jos niillä olisi tehoa, se olisi havaittu lääketieteellisessä tutkimuksessa. Ne voivat myös aiheuttaa esimerkiksi maksa- tai munuaisvaurion vaaran. Koiran elimistö on monelle aineelle herkempi kuin ihmisen, mikä tulisi muistaa ennen omatoimisia rohdos- tai lisäravinnekokeiluja.

Liikunta ja tukihoidot

Jotkut eläinlääkärit saattavat suositella kivunlievitykseen vaihtoehtoisia hoitomuotoja kuten akupunktiota. Niillä ei saa yrittää korvata lääkitystä, jos koiran kipu on voimakasta, mutta niitä voi käyttää tukihoitona toipilaalle tai lääkitystä pienennettäessä.

Liikunta ja hyvä lihaskunto on tärkeää myös sairastavalle tai vanhenevalle koiralle, ja auttaa osaltaan koiran kipujen torjunnassa, mutta pitkät, rankat lenkit, vetoharrastukset, pyöräily ja muu rasittava liikunta pitää jossain vaiheessa jättää nuoremmille ja terveemmille.

Nivelrikkopotilaan ja ikääntyvän koiran kohdalla omistaja voi joutua muuttamaan ulkoilurutiinejaan, jotta koiralle ei tulisi kerralla liian suurta rasitusta. Lisäksi nivelrikkoisen koiran painoon on kiinnitettävä huomiota, koska ylipaino rasittaa turhaan niveliä entisestään. Painonhallinta ja hoitoa tukeva ravinto ovat osa nivelrikkoisen koiran hoitosuunnitelmaa.

Mikäli epäilet koirasi kärsivän kivuista, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan