Koiran eroahdistus

Eroahdistus Käytöshäiriö Koira

Eroahdistus on yksi yleisimmistä koirien käytösongelmista. Ongelmakoirakouluttaja Jaana Koukkula kertoo, miten opettaa lemmikki viihtymään kotona.

Eroahdistuneen koiran omistaja saattaa olla haukunnasta täysin tietämätön, kunnes naapuri huomauttaa asiasta.

– Eroahdistuksen hoito saattaa olla pitkäkestoinenkin prosessi, jossa edetään vaiheittain koiran edistymisen ehdoilla. Kun omistajat sitoutuvat käytösongelman hoitoon, hoitoennuste on yleensä hyvä, kertoo ongelmakoirakouluttaja Jaana Koukkula Evidensia Oulusta.

Hänen mukaansa lemmikin ei-toivotun käyttäytymisen aiheuttaja voi olla hyvinkin pieni asia tai tilanne, jota omistaja ei tule edes ajatelleeksi.

Lue lisää eroahdistuksen syistä ja oireista

Koiran eroahdistus

Käytösterapiasta apua eroahdistukseen

Koiran eroahdistuksen hoito perustuu systemaattiseen ja johdonmukaiseen harjoitteluun. Omistajan on tiedettävä mitä tekee ja miksi. Kaikkein tärkeintä eroahdistuneen koiran koulutuksessa on johdonmukainen omistajan ja koko perheen käyttäytyminen ja toiminta erilaisissa arjen tilanteissa.

– Epävarma koira tarvitsee omistajan, johon se voi turvata ja luottaa hankalissa tai pelottavissa tilanteissa, Koukkula muistuttaa.

Eroahdistuksen hoidossa omistajan ensimmäinen tehtävä on opettaa koira rauhoittumaan.

Rauhoittumisharjoitukset kannattaa aloittaa kotona sisätiloissa. Rauhassa ja paikoillaan makaavaa koiraa palkitaan makupaloilla ja kehuilla. Palkitsemisen kohteena ei ole niinkään paikalla makaaminen, vaan koiran rauhallinen käytös. Makupala annetaan koiralle sen tassujen väliin lattialle, ei suoraa suuhun.

Tämän jälkeen jokaiselle koiralle on laadittava yksilöllinen harjoitusohjelma, jonka avulla eroahdistusta lähdetään purkamaan ja koiraa aletaan opettaa rauhalliseen yksinoloon.

Jokainen koira on yksilö ja näin ollen myös syyt eroahdistukseen ja sen ilmenemiseen ovat yksilölliset. Yhtä ja oikeaa ohjetta eroahdistuksen hoitoon ei ole olemassa, vaan jokaisen koiran tilanne on mietittävä ja koulutusohjeet laadittava aina erikseen.

– Liian nopea eteneminen tai vääränlaiset harjoitukset voivat johtaa eroahdistuksen pahenemiseen.

Koiran eroahdistus voi ilmetä tuhoamisena.

Näillä vinkeillä apua yksinolo-ongelmiin

  • Tee lähdöstäsi ja paluustasi mahdollisimman rauhallinen. Älä hyvästele tai tervehdi koiraa suurieleisesti. Jos koirasi on kovin energinen kotiin palatessasi, teetä sillä jokin pieni tehtävä kuten istuminen tai vain katsekontaktiharjoitus ja anna sen jälkeen palkaksi puruluu. Tämän jälkeen rapsuttele koiraasi vasta, kun olet tehnyt hieman kotiaskareita ja koirasi on rauhallinen.
  • Kierrätä vanhoja vaatteitasi. Laita vaatteet yöksi sänkyysi, ja viimeisenä kotoa lähtevä levittää vaatteet asunnon eri huoneisiin tai koiran pedille. Kerää kotiin palatessasi vaatteet koiran huomaamatta ja laita ne taas yöksi sänkyysi. Näin tuoksusi pysyy huoneistossa pidempään lähtösi jälkeen.
  • Väsytä koira ennen yksin jäämistä. Pitkä, rauhallinen lenkki tai aivojumppa tarjoavat koiralle puuhaa ja saattavat helpottaa yksin jäämistä. Anna koirasi kuitenkin rauhoittua noin 20 minuutin ajan ennen lähtöäsi.
  • Älä ruoki koiraa juuri ennen lähtöäsi. Ruoki koira ruokakupista yli 20 minuuttia ennen lähtöäsi ja vastaavasti vähintään 20 minuuttia kotiinpaluusi jälkeen.
  • Kierrätä leluja. Jätä koiralle kerrallaan korkeintaan kahdesta neljään lelua, joilla se voi leikkiä. Laita muut lelut kaappiin ja vaihda leluja viikon välein. Näin koirallasi säilyy mielenkiinto eikä leluista tule liikatarjontaa.
  • Jätä radio päälle. Radio peittää rappukäytävästä tai ulkoa kantautuvia ääniä. Paras radiokanava on puhekanava: rauhallinen puhe ja musiikki rauhoittavat koiraa.
  • Älä rankaise koiraa eroahdistuksesta.
  • Älä siivoa sotkuja koiran nähden. Jos koira on jo sisäsiisti, sen sotkuja ei kannata siivota lemmikin nähden. Siirrä siis koira ensin pois tilasta joko ulos tai toiseen huoneeseen ja siivoa vasta sen jälkeen. Näin siivoamisesta ei tule koiralle kivaa leikkiä, eikä se saa sotkuista tai tuhoista haluamaansa huomiota.
  • Liikkumatilan rajaaminen kannattaa miettiä jokaisen koiran kohdalla erikseen. Koiran sulkeminen pieneen kuljetushäkkiin tai muuhun pieneen tilaan työpäivän ajaksi on kuitenkin eläinsuojelulain nojalla kiellettyä.

Ellet ole varma, onko koirallasi eroahdistusta tai muu käytöshäiriö, on syytä ottaa yhteyttä käytöshäiriöihin perehtyneeseen eläinlääkäriin tai ongelmakoirakouluttajaan. Eläinlääkärin ja ongelmakoirakouluttajan kanssa voitte keskustella myös mahdollisesta tarpeesta aloittaa koiralle lääkitys tai lisäravinteiden tai feromonivalmisteiden käyttö yksinoloharjoitusten tueksi.

Ota yhteyttä Evidensian käytösongelmiin perehtyneisiin asiantuntijoihin

Uusimmat artikkelit