Koira oksentaa – Mitä voin tehdä?

Koira Oksentaminen Vatsavaivat

Miksi koira oksentaa?

Kun koira oksentaa, sen elimistö pyrkii pääsemään eroon jostain haitallisesta. Syynä oksenteluun voi olla vatsataudin aiheuttava sairaus, vierasesine ruuansulatuskanavassa tai jokin muu vatsalaukun ärsytys. Moni koira oksentaa, jos joutuu olemaan liian pitkään tyhjällä mahalla. Tyhjän mahan oksentelu on sinänsä vaaratonta ja on yleensä estettävissä jakamalla koiran ruoka kahteen tai kolmeen annokseen päivässä.

Satunnainen oksentaminen ei ole koiralle vaarallista. Monesti käy myös niin, että omistaja huomaa koiran syömät vierasesineet kuten kepinpalat, kävyt tai pienet lelut vasta kun koira oksentaa ne itsenäisesti ulos.

Jos koira oksentaa lyhyen ajan sisällä toistuvasti, sen terveydentilaa kannattaa tarkkailla. Jos oksentaminen on rajua, oksennuksessa on verta tai koira on muuten huonokuntoisen oloinen, se pitää viedä eläinlääkärille.

Katso tästä lähin päivystävä Evidensia-eläinsairaalasi

Lue lisää koiran oksentamisen syistä

Oksentamisen kotihoito:

Jos oireet ovat lieviä, koira juo ja on muuten pirteä, voit hoitaa vaivaa kotikonstein:

 • Huolehdi, että lemmikillä on vettä tarjolla.
 • Tarjoa ensimmäisen vuorokauden aikana lemmikille pieniä määriä (ruokalusikallisia)
  vetistä keitettyä riisiä. Mikäli koira ei oksenna ruokaa, voidaan annoskertoja lisätä päivän kuluessa.
 • Seuraavana päivänä voidaan mukaan lisätä raejuustoa, piimää, rasvatonta lihaa tai kalaa tai muuta hyvin sulavaa ruokaa.
 • Jatka samalla ruokavaliolla muutaman päivän ajan annoskokoa hiukan lisäten, kunnes ruuansulatuskanavan toiminta on normaalia.
 • Anna lemmikin siirtyä takaisin omaan ruokaan pikkuhiljaa noin viikon kuluessa.
 • Eläinlääkäriasemilta saat ruuansulatushäiriöihin tarkoitettuja valmisruokia, jota on aina hyvä pitää kotona varalta.
 • Tukihoitona voidaan antaa apteekista ilman reseptiä saatavia vatsaongelmiin tarkoitettuja ravintolisiä, jotka rauhoittavat suoliston toimintaa. Lisäksi lemmikki saa näistä takaisin menetettyjä suoloja sekä hyviä suolistobakteereita.

Jos koiran yleisvointi heikkenee ja oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos koira oksentaa, on tärkeää huolehtia sen vedensaannista.

Ruuansulatushäiriö saattaa etenkin pennuilla, pienillä koirilla ja vanhoilla tai sairailla eläimillä aiheuttaa nopeasti terveyttä vaarantavan nestehukan. Jos eläimen yleisvointi heikkenee tai oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Milloin haen apua?

 • Jos koiran vointi ei parane 1–2 vuorokaudessa tai oireet uusiutuvat.
 • Jos koiran vointi huononee äkillisesti tai sen oksennuksessa tai ripulissa on verta.
 • Jos koira ei juo tai oksentaa juomansa, on kuumeinen tai muuttuu veltoksi.

Mikäli koiran yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai uloste on veristä, ota pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin. Mikäli tilanne on vakava, koiralle annetaan eläinlääkärin vastaanotolla suonensisäistä nestehoitoa ja tarvittaessa sen vatsaontelosta voidaan ottaa röntgenkuvia tai sille voidaan tehdä ultraäänitutkimus esimerkiksi vatsalaukunkiertymän diagnosoimiseksi. Tutkimuksissa pyritään selvittämään oireiden taustasyytä sekä varmistamaan, ettei koira ole nielaissut vierasesinettä.

Koiran mahalaukku ja suolisto voidaan myös tähystää ja ruuansulatuskanavasta voidaan ottaa kudosnäytteitä sairauden diagnosoimiseksi tai patologisten muutosten havaitsemiseksi. Hoidon ansiosta useimmat koirat voivat elää hyvää elämää pitkittyneistä suolisto-ongelmista huolimatta.

Lue myös

Koiran ripuli

Uusimmat artikkelit