Koiran glykoli- eli jäähdytysnestemyrkytys

Glykolimyrkytys Koira Myrkytys

Yksi koirille vaarallisimmista aineista on auton jäähdytysneste, joka sisältää etyleeniglykolia. Jäähdytysneste maistuu makealta, joten mahdollisuuden saadessaan koira juo sitä mielellään. Kuitenkin jo pieni määrä jäähdytysnestettä voi aiheuttaa koiralle hengenvaaran.

Myrkytyksen vaiheet

  1. Ensioireet kuten pahoinvointi, väsymys, oksentelu, kouristukset ja tasapainohäiriöt voidaan havaita jo 30 minuutin kuluttua myrkytyksestä.
  2. 1–3 vuorokauden kuluttua jäähdytysnesteen juomisesta tulee kriittinen vaihe: virtsan muodostuminen pysähtyy, kouristelu lisääntyy ja eläin voi vaipua koomaan ja jopa kuolla.

Ehkäise ennalta

Käsittele glykolia sisältäviä aineita erittäin varovasti. Mikäli ainetta läikkyy, huuhtele ja kuivaa se huolellisesti pois. Älä päästä koiraa nuuskimaan tai nuolemaan autotallissa tai parkkipaikoilla olevia lätäköitä. Pidä huoli, ettei koirasi pääse syömään, juomaan tai nuolemaan mitään ulkona.

Milloin haen apua?

Jos epäilet koirasi juoneen glykolia sisältävää ainetta, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli oireet eivät vielä olisikaan havaittavissa.

Koiran glykolimyrkytyksen hoito

Mitä eläinlääkäri tekee?

Glykolimyrkytyksen oireet muistuttavat mitä tahansa munuaisvaivaa, joten myrkytyksen tunnistaminen voi olla haastavaa. Eläinlääkäri mittaa potilaan verikokeesta etyleeniglykolipitoisuuden ja munuaisarvot. Virtsanäytteestä voidaan havaita tietynlaiset kristallit, joita esiintyy vain glykolimyrkytyksessä. Lue lisää myrkytyksen hoidosta eläinlääkäriasemalla.

Lue lisää koiran myrkytyksistä

Katso tästä lähin päivystävä Evidensia-eläinsairaala

Uusimmat artikkelit